Şalt Koruma

Kondansatörler elektronik ve elektrik sistemler için en önemli pasif bileşenlerin başında gelir.  Elektrik sistemlerinin tasarım sürecinin bir parçası olan kondansatörler, daha güvenilir ve sürdürülebilir bir elektrik alt yapısına ciddi katkı sağlarlar. Doğru kondansatörü kullanmak  için, uygulamanın temel gereksinimlerinin ve kondansatörün uygulamadaki kullanım amacının doğru anlaşılması gerekmektedir. Bunun yanında kondansatörlerin; kapasite değeri, boyutları,  anma gerilimi, çalışma sıcaklığı,  uygulanan gerilime karşı olan kararlılığı, anlık akım yeteneği, eş değer seri direnci gibi birçok özelliği bulunmaktadır. Kondansatörlerin genel olarak görevlerini aşağıdaki gibi sayabiliriz.

  • Kuplaj, dekuplaj
  • Filtreleme
  • Enerji depomala
  • Empedans eşleştirme
  • Kompanzasyon ve daha birçok uygulama

Tüm dünyada üretilen  elektriğin yaklaşık %10’unun boşa gittiği tahmin edilmektedir. Kondansatörler boşa giden enerjinin engellenmesinde etkin bir yöntemdir. Güç faktörünün düzeltilmesi  enerji performansı iyileştirmenin kolay ve hızlı bir yoludur. Kondansatörlerin uygulanması, tüm elektrik kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlarken, gücü daha verimli ve kayıpsız kullanmamızı sağlar.

Güç Kondansatörü Seçimi

Öncelikle kondansantörün üretildiği malzeme yapısı uzun ömürlü ve sağlam bir sistemin temelini oluşturacaktır. Polipropilen (PP) malzemeden üretilmiş kondansatörler, yüksek darbe işleme kabiliyetine ve düşük kendi kendine ısınmaya sahip bir dielektriğe sahip olurlar. Dahili seri bağlantı 2000V’a kadar gerilim sağlayabilir. Polipropilen, polyesterden daha üstün elektriksel özellikler sergiler. Bazı seriler için çalışma sıcaklıkları 110°C’ye kadardır. Polipropilen kapasitörler endüstriyel uygulamalarda kritik elektrik koşulları için tercih edilmektedir.

Kondansatörlerin oluşabilecek elektriksel şoklara karşı kendi kendini iyileştirme özelliğinin bulunması  ürün seçimini etkileyen bir diğer unsurdur.  Dielektrikler kırılmalar eğer kondansatör tarafından iyileştirilmezse ürün ömrü azalır. Kendi kendini iyileştiren malzemeler, operasyonel bir kullanımdan zarar gördüklerinde orijinal özelliklerini tamamen veya kısmen geri kazanma yeteneğine sahip olan polimerler, metaller, seramikler ve bunların kompozitleridir. Kendi kendini iyileştirme, polimerik kompozitlerde oluşan mikro veya nano düzeydeki çatlakları herhangi bir dış müdahale olmaksızın iyileştirebilen  bir teknolojidir. Slim röle hakkında bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Emniyet her alanda olduğu gibi kondansatör seçiminde de oldukça kritiktir. Alçak gerilim güç kondansatörleri aşırı yük durumunda iç basıncın artmasından dolayı patlama veya yanma meydana getirebilirler. Bu durumu engellemek için kondansatörlerde iç basıncın artması ile mekanik olarak plakalar ile klemensler arasındaki bağlantı hattını kopararak kendini bağlı bulunduğu devreden ayırması gerekir. Bu emniyetli bir elektrik sistemi için önemli bir özelliktir.

Epcos kondansatörlerin montajında kullanılan alüminyum gövdeler, belirli bir alüminyum alaşımı ile üretilmiştir,  bu da daha fazla dayanıklılık, daha iyi termal dağılım ve mükemmel bir patlama koruması sunar.

Yazar

Saypro

Dünya devlerinin global tecrübesini yerel tecrübemizle birleştirerek çıktığımız bu yolda, kısa bir zamanda birçok projeye imzamızı attık. Verdiğimiz hizmetin kalitesini sağladığımız ürünlerin çeşitliliği, verimi ve yalınlığı ile birleştirdiğimizde ortaya çıkan sonuç herkesi fazlasıyla memnun etti. Bu vizyonla Saypro olarak, elektriğin olduğu her yerde sizlere en iyi çözümü sunmak için tüm gayretimiz ile çalışmaya devam ediyoruz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir