2020 yılında yaşanan küresel pandemi hayatımızın birçok noktasını önemli derecede etkiledi. Dijitalleşmenin altın çağını yaşadığı bu dönemde otomasyondan enerjiye birçok alanda değişim ve dönüşümlere tanıklık ediyoruz. Peki 2021 yılında enerji sektöründe yaşanacak trendler neler olacak, gelin hep birlikte bakalım.
1-Kurumsal Enerji Satın Almaları Hızlanacak
Kurumsal enerji satın alınması, bir enerji üreticisi ile büyük miktarlarda elektrik kullanan bir şirket arasındaki enerji satın alma anlaşmasını ifade eder. Kurumsal enerji pazarı, büyük ölçüde devasa ölçekli güneş ve rüzgar çiftliklerinden elektrik almak için uzun vadeli anlaşmalar imzalayan büyük teknoloji şirketlerinden kaynaklanmaktadır.
2-Sıfır Karbon Salınımı Önemini Arttıracak
Pandemi nedeni ile küresel iklim değişikliği önemini yitirmiş olsa da yeni bir çevre düzeni artık günümüz dünyasında olmazsa olmaz. Enerji Transitions Commission (ETC) tarafından, yayınlanan bir rapora göre, bu yüzyılın ortasında net sıfır karbon salınımına ulaşmak için yıllık 1-2 trilyon dolar, yani küresel GSYH’nin %1-1.5 civarı bir ek yatırım gerekiyor. Bu yatırım ise küresel ısınmayı 1.5 derece sınırının altında tutabilmek için net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşılması gerekli. Yapılan bir araştırmaya göre 2000 yılından bu yana küresel ısınma ABD ve AB’ye en az 4 trilyon dolara mal oldu ve tropik ülkeler ise küresel ısınma başlamadan önceki hallerine göre %5 daha fakirleşti.
3-Hidrojen Sahalara Geri Dönüyor
1.000 endüstri yöneticisinin yakın zamanda yaptığı bir anket, hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin pille çalışan elektrikli araçlardan daha iyi performans göstereceği sonucuna vardı. Teknolojik ilerlemeler ve Ar-Ge’ye biriken tonlarca para, potansiyel olarak büyük bir geri dönüş için hidrojeni yeniden sahalara davet ediyor. Avrupa Birliği’nin iddialı hidrojen stratejisi ve dev hizmet kuruluşlarının hidrojene geçmesi 2050’ye kadar öngörülen 11 trilyon dolarlık hidrojen pazarı öngörmesine yol açıyor.
4-Elektrikli Araçlar Değişimi Hızlandırıyor
Petrol fiyatlarının artması, kaynakların azalması ve çevresel baskıların artmasıyla birlikte, tüm dünyada hükümetlerin ve vatandaşların benzinli arabalara göre daha iyi, daha temiz ve daha verimli alternatifler aramaları pek şaşırtıcı değil. Birleşik Krallık, Norveç, Fransa ve Almanya gibi ülkeler 2025’in başlarında yeni elektrikli olmayan araçların satışını yasaklayan bir yasa bile çıkardı. Ancak, tıpkı bir asırdan uzun bir süre önceki ilk otomobiller gibi, kitlesel pazar için EV’ler üretmek de bir sürü zorluk çıkarıyor. İçten Yanmalı Motor’a (ICE) uygun bir alternatif sunmak çok kolay değil.
Ancak bunları motorlara, kontrol teknolojilerine ve pillere dönüştürmek, modelleri geliştirmek ve mükemmelleştirmek ve yaygın bir şekilde benimsenmeyi teşvik etmek zaman alıyor. Ancak 2019 yılında satılan her 40 araçtan birinin elektrikli araç olması ve Tesla’nın pandemi sürecinde rekora giden hisseleri 2021 yılında elektrikli araçları için iyi bir yıl olacağını şimdiden söylüyor.
5-Endüstri 4.0
Endüstri 4.0 denilince ilk akla fabrika ve otomasyon sektörü gelse de enerji sektöründeki dijital dönüşümde oldukça önemli. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dijital devrim, akıllı şebekeler oluşturmak, ve dağıtılmış üretimi yönetmek için yenilikçi teknolojiler içeriyor. IoT özellikli enerji uygulamalarının dijitalleşmesi ve uzaktan müdahale işlemlerine izin verdiği için işletmelere maliyetleri azaltması konusunda ciddi fırsatlar veriyor. Yine IoT sensörler ve dronelar enerji nakil hatlarında bakım ve operasyon süreçlerinde çok iyi işler çıkarıyor.